Božena Jirků

Werichova vila po více než dekádě znovu ožije

30. 01. 2015 8:36:45
Městská část Praha 1 konečně rozhodla o nových nájemcích Werichovy vily na Kampě, kterou dala na příštích 10 let do nájmu Nadaci Jana a Medy Mládkových tak, jak si přáli Pražané ve veřejné internetové anketě, která se konala na podzim. Byly v ní představeny projekty všech uchazečů, včetně toho Nadace Charty 77. Werichova vila se tak po dlouhých letech otevře veřejnosti a stane se novým kulturním centrem Kampy pro zdravé i handicapované.

Možná si říkáte, proč jsem vlastně ráda, když naše nadace vilu nezískala „pro sebe“. Je to proto, že poté, co nám Meda Mládková, blízká kamarádka Jiřího Voskovce, která Jana Wericha znala osobně, představila svoji vizi a nabídla nám možnost, jak v ní realizovat i tu naši, tak jsme u nás všichni začali fandit právě jejímu projektu. A díky tomu, že se 23 z 25 radních Prahy 1 vyslovilo pronajmout Werichovu vilu nejvyšší nabídce a zároveň tomu, kdo vyhrál v očích veřejnosti – tj. Nadaci Jana a Medy Mládkových – nyní nastal čas na jeho realizaci.

Někdejší Werichův dům nejprve bude muset projít rekonstrukcí, při které se ovšem bude myslet i na bezbariérový přístup. Po dokončení se stane z Werichova domu prostor otevřenýpro všechny, kteří se chtějí aspoň na chvíli nechat vytrhnout z hektického stereotypu dnešního bytí. Pro naši nadaci je důležité, že se zde bude myslet nejen na handicapované, ale i na seniory. Tedy druhou velkou skupinu, pro kterou tu jsme.

Werichova vila se v rámci našeho společného projektu promění v mezigenerační prostor, kde ti starší budou předávat zkušenosti mladým a děti zavedou babičky a dědy zase do dětských let. Bude to místo, kde si spolu budou hrát děti zdravé i ty s handicapem a místo, kde to žije humorem a zábavou tolik typickou pro Werichovy filmy, pohádky a představení. Z Werichovy vily v následujících měsících a letech vznikne prostor pro hry, chytrou zábavu, obyčejnou pohodu i učení.

A jak to celé bude vypadat? Werichův dům budou po rekonstrukci tvořit otevřené multifunkční prostory, jejichž součástí bude knihovna, galerie, divadelní sál, prostor pro pohybové aktivity i malá kavárna. Zahrada domu by měla být otevřená, aby zvala kolemjdoucí k návštěvě. Budou se zde konat výtvarné výstavy a dílny i pohybové aktivity a myslelo se i na prostor pro relaxaci. Ve vnitřní části zahrady pak budou probíhat venkovní projekce, koncerty i divadla. Budu ráda, když mi napíšete, jaký program by vás ve Werichově vile lákal. Nejen Pražané se tak už teď mají na co těšit.

A co vy, těšíte se, přijdete?

Autor: Božena Jirků | karma: 8.38 | přečteno: 368 ×
Poslední články autora