Otevřený dopis ministryni spravedlnosti

16. 10. 2014 8:50:50
Podmíněný trest, který soud uložil hercům Petru Čtvrtníčkovi a Janu Potměšilovi za natáčení charitativní scénky, kde byli převlečeni za policisty, považuji za nespravedlivý. Protože klip vznikl pro pořad Konta Bariéry, největšího projektu nadace, napsala jsem otevřený dopis ministryni spravedlnosti Heleně Válkové.

Vážená paní ministryně spravedlnosti,

píšu Vám kvůli absurdnímu soudnímu rozsudku z úterý 14. října, který uložil hercům Petru Čtvrtníčkovi a Janu Potměšilovi podmíněný trest. Nikdy jsem si nemyslela, že bych se na Vás kdy obracela v záležitosti, která se bezprostředně týká nadace. Ale okolnosti i má, bohužel nyní dosti nalomená, víra ve spravedlnost mi nedává jinou možnost, než využít formu otevřeného dopisu.

Za 20 let, které jsem spojila s Nadací Charty 77 i jejím největším projektem - Kontem Bariéry, jsem nikdy necítila takovou bezmoc jako nyní. Každého zdravotně postiženého člověka, který se na nás obrátil s žádostí o pomoc, jsme vždy vyslyšeli a vždy jsme mu také v rámci našich možností pomohli.

Pomoci jsme mu mohli díky souhře několika faktorů – štědrosti našich dárců i díky dobrému srdci stovek a tisíců lidí, kteří nám ochotně těch dvacet let pomáhají snad se všemi činnostmi nadace, a to bez nároku na jakýkoliv honorář. Nedělají to totiž pro nás jako pro nadaci, dělají to pro lidi s postižením, kterým naše nadace již od vzniku Konta Míša v roce 1990 pomáhá. Oslovujeme i nové dárce, ukazujeme nejen to, co děláme, ale i ty, kterým pomáháme. Seznámit lidi s jejich osobními a často i smutnými příběhy, stejně jako jejich nezdolnou vůli a odhodláním vést i navzdory svému handicapu plnohodnotný život plný naděje a radosti, to je důležitá součást naší práce. A právě o radosti a úsměvu jsou i všechny naše kampaně, včetně projektu Pomáhej (s) humorem a benefičního pořadu Konta Bariéry a České televize „Možná přijde i charita“, který se snaží netradiční formou bez patosu a slz pomoci handicapovaným zapojit se plnohodnotně do společnosti. Výsledky hovoří o tom, že se to skutečně daří, a to právě díky nezištné pomoci stovek herců, zpěváků, scénáristů, režisérů, kameramanů a příslušníků mnoha dalších profesí.

O to smutnější zprávou pro mě bylo, že ti, kteří ve svém volném čase a bez nároku na honorář pomáhají zdravotně postiženým, se mohou v České republice dostat před soud. Paní ministryně, já jsem jen obyčejná ředitelka nadace, která posledních dvacet let svého života věnovala práci se zdravotně postiženými, nejsem právník a nedokážu tak posoudit literu zákona. Chápu, že litera zákona platí a nemíním to zpochybňovat. Naprosto ale nechápu, že může nastat pro mě zcela absurdní situace, že se herci za to, že ve svém volném čase a zdarma pomáhají lidem s postižením, dostanou před soud.

Až do úterý jsem věřila, že existuje také určitá spravedlnost. Že právě k tomu je zde nezávislá moc soudní, aby dbala na spravedlivý výklad práva. Jenže po úterku je má víra ve spravedlnost hluboce otřesena. Je ironií osudu, že v ten samý den, kdy byl zproštěn obvinění manažer příbramského fotbalového klubu, protože úmysl uplácet mu nebyl prokázán, jiný soud naopak uložil podmíněné tresty odnětí svobody dvěma hercům, kteří se ve svém volném čase snažili pomoci zdravotně postiženým. Je to tak správně podle práva? Patrně ano, protože od toho je tu soud, aby výklad práva podával. Ptám se však, je to spravedlivé?

Podle mě ne. Nevěřím a odmítám věřit tomu, že pod pojmem spravedlnost se nyní dá schovat i toto. Nevěřila jsem ani tomu, že je spravedlivé dva roky tahat oba herce, režiséra i scénáristu po soudech, ale stále jsem doufala, že spravedlnost nakonec zvítězí.

Proto se teď obracím na Vás, paní ministryně, jako na ženu, která stojí v čele resortu spravedlnosti. Nemyslím si totiž, že je spravedlivé oba herce trestat za to, že chtěli ostatním pomoci, tím méně, že jeden z nich osobně prošel trpkou životní zkušeností toho, jak snadno se zdravý člověk může trvale ocitnout na vozíčku. Za to si, podle mého názoru, žádný občan podmíněný trest odnětí svobody ani několik let chození po soudech nezaslouží.

Vím, že ve Vaší moci není rozhodnutí soudu jakkoliv ovlivňovat, ale protože jste nejvyšší představitelkou resortu spravedlnosti, svůj názor jsem Vám napsat musela.

S úctou

Božena Jirků

Výkonná ředitelka Nadace Charty 77

Autor: Božena Jirků | čtvrtek 16.10.2014 8:50 | karma článku: 24.84 | přečteno: 1554x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1225
Ředitelka Konta Bariéry, výkonná ředitelka Nadace Charty 77, publikuje s mediální podporou iDNES.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...